Aproape 100.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani nu se regasesc in sistemul obligatoriu de invatamant, iar eforturile autoritatilor trebuie sa se indrepte spre aducerea acestora la clasa, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

“Avem 100.000 de copii in Romania cu varste intre 6 si 16 ani care nu se afla in scoala. Atentia noastra se indreapta in special spre invatamantul obligatoriu, dar nu trebuie sa picam in plasa de a ne uita doar in scoala, ci si in afara ei. Pentru ca misiunea noastra nu se opreste la nivelul clasei, ci trebuie sa-i cauam pe copii in afara scolii si sa-i aducem in clasa”, a spus ministrul Educatiei, citat de Mediafax.

Remus Pricopie a evidentiat cateva dintre intrebarile la care trebuie sa reflecteze participantii la Congresul Educatiei, respectiv preocuparea profesorilor pentru ceea ce trebuie facut la clasa, pregatirea elevilor si relatia scolii cu mediul economic si social.

“Trebuie sa ne intrebam daca noi facem tot ceea ce trebuie la clasa. Analizand rezultatele la evaluare la clasa a VIII-a si notele cu care au fost admisi in liceu, vom vedea ca este un procent important de elevi cu medii de doi si trei. Asta inseamna ca, pe un anumit segment, nu facem tot ceea ce trebuie”, a precizat Pricopie.

Ministrul a mai spus ca educatia trebuie ancorata in societatea de azi, de maine, iar de aici apare o alta linie, respectiv relatia scolii cu mediul economic si social. Remus Pricopie a adaugat ca nu trebuie sa se opreasca analiza la cifre de genul 14 la suta dintre absolventii clasei a XII-a nu s-au inscris la bacalaureat, ci trebuie sa fie urmarite cauzele.

“Trebuie sa analizam cauza pentru care un numar important de copii dintre cei care au terminat clasa a XII-a nu s-au inscris la bacalaureat”, a precizat Pricopie.

Ministrul a vorbit si despre bugetul Educatiei, spunand ca acest trebuie sa creasca, iar preocuparea institutiei pe care o reprezinta este aceea de a gasi resurse suplimentare, nu numai cele de la bugeul de stat.

Pricopie s-a referit si la invatamantului profesional, spunand ca in prezent sunt 12.000 de copii cuprinsi in aceasta forma de pregatire, dar ca numarul acestora ar putea atinge 19.000 in anul scolar 2013-2014, dupa semnarea unui acord de catre premier cu autoritatile germane.

Ministrul a mai spus ca un alt obiectiv important este mentinerea in tara a tinerilor cu performante exceptionale, precizand ca Guvernul a alocat deja 15.000 de euro pentru 50 de burse ce vor fi acordate in anul scolar 2013-2014. (Mediafax)

Text publicat pe 14.06.2013 pe site-ul Știrile ProTV