Problemele în familie şi lipsurile materiale sunt printre cele mai frecvente cauze ale abandonului şcolar în mediul rural.

Apartenenţa la o familie dezorganizată, lipsa de educaţie a părinţilor, neglijenţa acestora, lipsa unui loc de muncă sau consumul excesiv de alcool sunt dificultăţi din familie cu impact important asupra parcursului şcolar al unui copil. Conform unui studiu privind situaţia abandonului şcolar şi părăsirea timpurie a şcolii în mediul rural, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în perioada octombrie-decembrie 2011, alte cauze ale abandonului şcolar sunt lipsa comunicării dintre părinţi şi cadrele didactice sau dintre părinţi şi copii, plecarea părinţilor în străinătate şi lăsarea copiilor în grija unor persoane cu mai puţină autoritate, de exemplu bunici sau vecini ori influenţa negativă a anturajului tinerilor. Anul şcolar trecut peste 120 de elevi clujeni au renunţat la şcoală. Statisticile la nivel naţional arată că unul din trei copiii nu termină nici măcar clasa a IV-a, iar liceenii se află în fruntea listei la abandonuri.

La muncă, nu la şcoală!

Sărăcia este o altă cauză pentru abandonul şcolar. Acest factor acţionează în două sensuri: fie copiii nu se pot prezenta la şcoală din cauza neputinţei părinţilor de a le cumpăra haine, rechizite sau pentru a plăti transportul, fie sunt nevoiţi să contribuie la întreţinerea familiei, ceea ce nu le mai permite să aloce timp învăţăturii. Deşi Ministerul Educaţiei a pus tot mai mult accent pe campaniile de prevenire a abandonului şcolar, reprezentanţii ISJ spun că acestea sunt greu de pus în practică. Asta în special în zonele rurale, unde munca pe câmp încă e considerată mai importantă decât şcoala. „În mediul rural sunt copii care nu vin o lună-două la şcoală şi apoi, când dă frigul încep să frecventeze orele. Când îi întrebi unde-au fost până acum, răspund că pe câmp, la muncă”, a precizat consilierul George Florian, din cadrul compartimentului de informatizare al ISJ Cluj.

Fac şcoala vieţii

În cazul familiilor cu mulţi copii, adeseori fraţii mai mari sunt nevoiţi să aibă grijă de cei mai mici sau să se ocupe de gospodărie, în timp ce părinţii muncesc. Paradoxal, în statistici mediul urban figurează cu mai mulţi elevi care renunţă la studii. Acest lucru se explică însă prin faptul că mulţi copii din mediul rural vin să înveţe la oraş, iar apoi îşi dau seama că nu se pot susţine financiar. „E destul de mare numărul elevilor din mediul urban ce renunţă la studii, însă este posibil ca cei mai mulţi dintre aceştia să provină de fapt din mediul rural. Aşa se explică şi vârsta de liceu care predomină în cazurile de abandon. Apoi trebuie luat în calcul şi faptul că tot mai mulţi pleacă din ţară, fie singuri, să muncească, fie împreună cu familia”, explică consilierul ISJ, George Florian.

http://www.citynews.ro/cluj/chestiunea-zilei-15/saracia-principala-cauza-a-abandonului-scolar-214886/