VI. Associação Unidos de Cabo Verde, Portugalia – partenerul 5

Associação Unidos de Cabo Verde (AUCV) a fost creată în urmă cu 20 de ani în oraşul Amadora, iar de atunci derulează activităţi de sprijin social, economic şi cultural pentru populaţia locală, din care majoritatea prezintă indicatori severi de excluziune socială.

Aria de intervenţie a AUCV este reprezentată de două cartiere cu locuinţe sociale (cuprinzând în jur de 1.500 de case în municipalitatea Amadora), a căror populaţie este în cea mai mare parte originară din Capul Verde şi foarte tânără – jumatate din populaţie are vârsta cuprinsă între 10 şi 24 de ani – şi este marcată de factori ai excluziunii sociale cum sunt şomajul, venituri scăzute, şcolarizare deficitară, instabilitate familială şi lipsa documentării juridice.

În acest context, AUCV a dezvoltat activităţi relevante în domenii precum educaţie, civism şi sprijin social: relocarea populaţiei din adăposturi improvizate în locuinţe sociale, legalizarea şi reînnoirea vizelor, dobândirea naţionalităţii portugheze, sprijin pentru accesul la pensie, consiliere psihologică. De asemenea, AUCV a înfiinţat o grădiniţă în oraşul Amadora pentru 75 de copii cu vârste între 3 şi 5 ani. Metodologia de predare este centrată pe eterogenitatea şi diversitatea copiilor şi pe incluziunea socială, asigurând drepturi egale şi accesul copiilor dezavantajaţi, procesul educativ desfăşurându-se în respect pentru diversitate.

Din 2005, AUCV lucrează în parteneriat şi cu sprijinul financiar al iniţiativei EC EQUAL în cadrul a doua proiecte ale căror scop este combaterea părăsirii timpurii a şcolii, combaterea abandonului şi eşecului şcolar la copii şi tineri, prin educaţie, formare şi căi spre angajare care să conducă spre oportunităţi atractive de muncă şi învăţare pe parcursul vieţii. În cadrul proiectelor, AUCV a dezvoltat o metodologie proprie care a condus la realizarea kitului pedagogic “Când voi fi mare …”. Metodologia a fost testată şi replicată peste tot în Portugalia, în şcoli primare şi secundare, la peste 1.000 de copii si tineri din zone şi cu origini dezavantajate – romi, portughezi şi africani. Succesul se datorează implicării copiilor în conceperea unei soluţii destinate problemelor lor. Mai mult, kitul pedagogic poate fi transferat şi reaplicat la alte grupuri ţintă, fie similare sau diferite, deoarece este flexibil, este universal şi peren.

Rolul în cadrul proiectului

Associação Unidos de Cabo Verde: “Ce cale aleg?”

Partenerul portughez va transpune în România o metodologie de succes într-o ţară UE, prin care copii, profesorii, psihologii, asistenţii sociali au colaborat pentru construirea de instrumente pedagogice adaptate nevoilor grupului-ţintă.

Asociaţia are ca scop motivarea celor 800 de copii din grupul-ţintă spre a gândi la viitorul lor şi a conştientiza că sunt pionii centrali într-un proces în care şcoala are o poziţie decisivă.