II. Fundaţia The Door Romania – partenerul 1

“The Door Romania – Humanitarian Aid Projects” este numele sub care funcţionează în prezent prima fundaţie umanitară înregistrată în România după Revoluţie, în februarie 1990. A fost înfiinţată de fundaţia norvegiană Norwegian Aid şi timp de patru ani a activat ca ramură a acesteia. În 1994, a căpătat personalitate juridică devenind Societatea umanitară non-profit “Romania – Norwegian Aid”. După alţi patru ani, în 1998 capătă denumirea actuală şi de atunci desfăşoră proiecte cu finanţare norvegiană.

Fundaţia ajută copii în dificultate – în special orfani sau cu handicap -, bătrâni, invalizi, persoane cu probleme fizice sau spirituale. Pentru asigurarea calităţii activităţilor din România, liderul Norwegian Aid este membru legal în Consiliul director al “The Door Romania”.

În 1999, fundaţia a ridicat la Mogoşoaia, lângă Bucureşti, o clădire în formă de hexagon, cu două etaje. Aripile de pe fiecare latură au următoarele destinaţii: câte una pentru asistenţă medicală, bucătărie/sală de mese, şcoală/studiu, două aripi sunt rezervate dormitoarelor, iar ultima este pentru intrare. Pe 19 septembrie a acelui an, centrul a fost inaugurat de Regele Harald al Norvegiei, alături de Regina Sonia.

Astăzi, beneficiarii centrului de protecţie socială de la Mogoşoaia sunt 26 de copii. Sunt foşti copii ai străzii, copii abandonaţi sau abuzaţi, ori proveniţi din familii sărace sau destrămate – toţi selectaţi de Direcţia pentru Protecţia Copilului Ilfov.

Copiii Centrului sunt înscrişi la grădiniţă, Şcoala Generală 1 Mogoşoaia şi liceu. La sfârşitul anului şcolar, toţi elevii au promovat cursurile, 11 fiind chiar premianţi.

În primăvara acestui an, copiii Centrului şi colegii lor de şcoală din Mogoşoaia au urmat cursuri de IT găzduite de “The Door Romania” şi sprijinite de IBM.

Pentru rezultatele excepţionale obţinute prin programele derulate de “The Door Romania”, autorităţile judeţului Ilfov a declarat Centrul “un model al activităţii în favoarea copiilor instituţionalizaţi”.

Rolul în cadrul proiectului

The Door Romania: “Şansa la demnitate” pentru 300 de copii

Pentru 300 de copii din Bucureşti, fundaţia va derula activităţi de educaţie non-formală, pentru prevenirea abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile, remodelare comportamentală (unde este cazul), precum şi recuperare-dezvoltare psihică şi fizică pentru copiii cu handicap.

Activităţile Fundaţiei The Door Romania se bazează pe o metodă inovativă, fundamentată ştiinţific:

- foloseşte elemente de anatomie, biologie, filozofie, psihologie,

- pune accent pe exerciţii din ramuri sportive ca gimnastica acrobatică, atletism, mişcare scenică