-          Ati mai facut consiliere pastorala in cadrul Fundatiei Sfanta Macrina pana la debutul acestui proiect?

-          Da, dar nu intr-un ritm atat de sustinut si nu intr-un program atat de elaborat asa cum am facut-o in cadrul proiectului “O sansa europeana pentru copiii romani”. Inainte, sesiunile de consiliere erau sporadice si se adresau nevoilor imediate manifestate de catre copii. In cadrul proiectului am stabilit o strategie de interventie pentru fiecare copil pentru a atinge acelasi obiectiv  si anume prevenirea abandonului, cresterea interesului pentru scoala si consolidarea stimei de sine.

-          Dintre toate organizatiile implicate in proiect, Fundatia  Sfanta  Macrina este singura care are aceasta componenta. Care este plus valoarea adusa proiectului prin consiliere pastorala?

-          O buna parte a succesului inregistrat de organizatia noastra in act desfasurata de 16 ani incoace se datoreaza faptului ca am fost “altfel de institutie”. Am vrut sa oferim un cadru mai cald, un camin in care copiii sa se simta ca intr-o familie.  Iar in construirea acestei atmosfere de caldura, de casa, care sa ofere copiilor mai multa incredere in sine, un rol destul de important l-a jucat si consilierea pastorala. Nu este sufiecient sa asiguri hrana, imbracaminte, si sa stabilesti un set de reguli care sa fie apoi urmate, ci trebuie sa vezi si ce se intampla in adancul fiecaruia dintre copii, cum sta in relatie cu sine si cu Dumnezeu, cum sta in relatie cu semenii.  Daca faci ordine acolo, in adanc, poti sa construiesti reperele unui parcurs ascendent pentru fiecare copil.

-          Consilierea pastorala se suprapune peste consiliera psihologica, o completeaza sau e complet diferita de aceasta?

-          Cred ca cele trei tipuri de consiliere aplicate aici – psihologica, sociala si pastorala – se completeaza. Eu, psihologii si asistentul social pornim de la o maniera comuna de a analiza situatia copiilor si fiecare acest tip de consiliere parcurge propriul drum pentru a ajuta copilul sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere:  intelectual, social, psihic, dar si sufleteste.

-          Cum se realizeaza aceasta consiliere psihologica?

-          La inceputul proiectului am avut discutii in grup pentru a vedea pe unde se situeaza copiii. Dar pentru a avea cu adevarat sanse de reusita trebuie abordata individual fiecare persoana in parte, fiecare copil. De mai mult de un an avem  sesiuni individuale de consiliere pentru ca si copiiilor le este mai usor sa isi lamureasca lor insilor niste probleme atunci cand converseaza individual.