Asociaţia Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara a organizat aseară evenimentul „Descoperă poveştile succesului”. Întâlnirea dintre autorităţile locale, reprezentanţi ai ONG-urilor, profesori, părinţi, dar şi beneficiarii incluşi în campania „Descoperă”, o campanie împotriva abandonului şcolar, a avut loc la Centrul Oamenilor de Afaceri din incinta Castelului Corvinilor, cu începere de la ora 18. Scopul evenimentului a fost acela de a mediatiza evoluţia copiilor care fac parte din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români”, evoluţie dovedită şi de numeroasele premii obţinute pe parcursul acestui an şcolar (2011-2012).

Elevii numeroase premii la sesiunile de comunicări ştiinţifice, unde au participat cu lucrări realizate în timpul atelierelor de ştiinţe aplicate. Printre câştigători s-au numărat elevii grupelor care studiază biologie, fizică, informatică, în timp ce copiii care studiază chimia cu Luminiţa Nistor au obţinut anul acesta toate cele trei premii, la sesiunea de comunicări ştiinţifice, faza judeţeană. Doi dintre elevi, Mariana Pascal şi Emanuel Păcurar, beneficiari ai proiectului „O şansă europeană pentru copiii români” – şi implicit ai Campaniei „Descoperă” – au adus la Hunedoara pentru a doua oară consecutiv, locul I pe ţară şi titulatura de „cei mai buni chimişti” de liceu, cu lucrarea “Laboratorul de criminalistică”.

Zeci de ore de muncă pentru 5 grame de aur

Un experiment inedit a fost cel care a presupus extragerea primelor grame de aur. Entuziaşti, după ce au reuşit să obţină câteva sutimi de gram de aur de pe care le-au observat la microscop, elevii coordonaţi de Mircea Nistor s-au pus pe scotocit prin magazia cu deşeuri electronice stocate de profesorul de informatică. Copiii au sperat să obţină în total măcar câteva grame de aur şi au muncit aproape două săptămâni la răzuitul foiţei de aur de pe componente, iar pentru separarea şi purificarea acestuia au optat pentru folosirea acidului azotic, încălzit la flacără. Mircea Nistor, uimit el însuşi de perseverenţa neaşteptată cu care cei doi copii, Andrei Caisim şi Alexandru Gafencu, au muncit timp de câteva săptămâni, pentru a obţine primele 4-5 grame de aur, spune că lucrarea lor pe tema recuperării aurului din deşeuri a obţinut o menţiune la faza naţională a sesiunii de comunicări ştiinţifice la fizică, concurs care tocmai s-a desfăşurat la Craiova. Experimente inedite, inovaţii de mare spectaculozitate şi descoperiri demne de adevărate laboratoare de cercetare, premiate de profesori universitari, dar şi dăruirea dascălilor care îi învaţă pe aceşti copii, demonstrează că aproape toţi elevii pot deveni performeri, dacă lucrează cu pasiune, într-un domeniu atractiv.  

 

Autorităţile locale, amprentate de elevi

Aseară copiii au fost încântaţi să se regăsească în imaginile expoziţiei „Descoperă poveştile succesului”, pe care le-au vizionat împreună cu părinţii lor: 48 de fotografii realizate timp de 9 luni, în fiecare sâmbătă dimineaţa, în timpul atelierelor. Copiii au primit diplomele de participare la concursuri şi competiţii, bucuroşi să petreacă o după-amiază în compania colegilor lor, din celelalte grupe ale proiectului. Mai mult, echipa de „chimişti criminalişti” şi-a demonstrat abilităţile chiar în faţa publicului, amprentându-i pe câţiva dintre invitaţi, printre care reprezentanţii administraţiei locale şi ai mass-media şi relevând amprentele acestora pe loc, în mai puţin de 2 minute. Printre „amprentaţi”, s-a numărat Ana-Maria Aldea, consilier local în cadrul Primăriei Hunedoara, care s-a declarat plăcut surprinsă de activităţile şi performanţele copiilor şi a declarat public intenţiile sale de a-i sprijini în activităţile lor viitoare.

 

 

            INFO PLUS:

            „Campania Descoperă” sprijină elevii dezavantajaţi

 “Descoperă” este campania prin care 60 de copii din municipiul Hunedoara sunt sprijiniţi să înveţe experimental ştiinţele (fizică, biologie, chimie, informatică) în laboratoare dedicate, prin intermediul asociaţiei APAC Hunedoara. Campania face parte din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români” şi îi are ca grup–ţintă pe elevii dezavantajaţi din Hunedoara, cunoscută ca zonă cu şomaj ridicat, venituri mici şi familii destrămate, după plecarea multor părinţi la muncă, în străinătate. Astfel, “Descoperă” doreşte ca, prin activităţile sale, să-i atragă pe copii la şcoală şi să prevină abandonul.

Campania „Descoperă” se derulează pe parcursul a trei ani, cu începere din septembrie 2010, şi face parte din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români”, fiind finanţată de Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, şi de Guvernul României. Ea include activităţi de recuperare şcolară (acolo unde este cazul) pentru 60 de copii, proveniţi din familii cu venituri mici sau dezorganizate, cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, învăţarea experimentală a ştiinţelor (fizică, biologie, chimie şi informatică), dar şi excursii şi tabere tematice, precum tabăra de astro-fizică. Proiectul „O şansă europeană pentru copiii români”, din care face parte Campania “Descoperă”, se derulează prin intermediul a şase organizaţii neguvernamentale. Scopul său este acela de a reduce riscul de abandon şcolar în rândul a 800 de copii defavorizaţi din mai multe regiuni ale ţării, dintre care 60 numai din Hunedoara, implicându-i în activităţi extraşcolare. Partenerii Asociaţiei “APAC” Hunedoara în proiect sunt: Fundaţia “Sfânta Macrina”, Fundaţia “The Door” Romania, Cercetaşii României, Asociaţia “Lamura şi organizaţia portugheză Associação Unidos de Cabo Verde.